Gratis tandkontroll - Tandläkare hund, katt och kaniner

Tandkontroll av djur - Tandläkare hund, katt, kanin

Misstänker du att ditt husdjur har tandproblem ?

Hos oss erbjuder vi gratis tandkontroll om du misstänker att ditt djur har problem med tänderna! Ring oss på tel 0431-44 88 99  och beställ tid för en fri konsultation hos veterinären. I vår klinik behandlas många patienter, ffa hundar, katter och gnagare. Vårt tandvårdsteam har specialutbildad djurtandläkare och narkospersonal.

Alla typer av tandbehandlingar

Vi utför alla typer av tandbehandlingar, ex tandstenstagning, medicinsk tandreglering, rotfyllningar, behandling av tandfrakturer mm.

Djuren ligger i full narkos under behandlingarna och övervakas noggrant av anestesipersonal och tandsköterskor, allt för bästa resultat och högsta säkerhet. Naturligtvis har vi digital tandröntgen och effektiv smärtlindring efter ingreppet. Det ger kvalitet i vården och ett optimalt resultat!

Har mitt djur tandsten?

Hundar och katter lider ofta av tandsten, en beläggning på tänderna som är brun, illaluktande och sitter hårt på tanden. Ofta angrips tänderna på medelålders och äldre djur men man kan se tandsten även hos djur som bara är 2-3 år gamla.

Tandsten bildas av en bakteriebeläggning, s.k. plack, som får sitta kvar i övergången mellan tandkött och tand. Denna beläggning kan i starten borstas bort med noggrann tandborstning.

Att lära sitt djur att få tänderna borstade varje dag är värt allt besvär. Man kan använda en speciell djurtandkräm som djuret tycker om för att underlätta borstandet. Använd aldrig människotandkräm till djur.

Får placken sitta kvar bildas snart en hård, brun beläggning på tänderna. Denna beläggning går inte att borsta bort med tandborste. Tandköttet blir inflammerat och rött och inflammationen gör på sikt att tandens stödjevävnad angrips och tandlossning sker. Denna sjukdom kallas paradontit och är smärtsam för djuret.

En infekterad mun som smärtar kan ge djuret problem med att äta och infektioner från munhålan sprids lätt till andra delar av kroppen, ex hjärta, lever och njurar. En frisk mun är en förutsättning för en god hälsa!

FORL - Feline odontoclastic resorbtive lesions

FORL är en tandsjukdom hos katt som orsakar nedbrytning av tandens hårda vävnad. Detta är förenat med kraftig smärta hos katten.

Sjukdomen angriper ofta kindtänderna, s.k premolarer och molarer, men även andra tänder kan drabbas. När den sjuka tanden berörs känner katten kraftig smärta. Ofta kan FORL uppträda tillsammans med tandlossning vilket gör att symtomen kan vara i olika stadier - alltifrån små emaljskador till förlust av hela tänder. Många skador upptäcks först vid narkos och röntgen av djurets tänder.

Det är viktigt att denna sjukdom blir behandlad av din djurtandläkare på ett tidigt stadium. Behandlingen består av att den sjuka tanden och tandroten opereras bort.

Genom att varje år ta sin katt till en tandkoll hos en djurtandläkare kan denna smärtsamma sjukdom hållas under kontroll.

 

Djurtandläkare - tandbortning - tandvård och tandsten

Förebyggande tandvård

Allra bäst och billigast är om du lär ditt djur att tandborstning är en del av de dagliga rutinerna.

Det krävs lite träning men det är väl värt besväret. Inga tuggpinnar, pulver eller fodertillskott kan ersätta tandbortning i effektivitet, varken på djur eller människor.

Använd en mjuk barntandborste eller en särskild tandborste avsedd för djur, med eller utan tandkräm.

Observera att det ska vara särskild djurtandkräm, inte den som vi människor använder.

Låt ditt djur sitta på en upphöjd plats, gärna ett stadigt bord med halkfritt underlag. Dra ena mungipan lite bakåt och blotta på så vis utsidan på översta tandraden. Gnugga tandköttskanten med små upprepade rörelser, längs med hela tandraden. Utsidan på överkäkens tänder och framtanderna är viktigast att borsta.

Ge mycket beröm och tag en bit i taget om tandborstningen ska tränas in. Det ska vara lustfyllt  och ge gärna en belöning efter en kort stund! Ge inte upp, träning ger färdighet. Lycka till!

Veterinärhuset i Ängelholm

Veterinärhuset ligger vid väg E6, norra infarten till Ängelholm i Skåne, 24 km från Helsingborg. Vi har en generös kundparkering i direkt anslutning till kliniken samt möjlighet att rasta ditt djur på en gräsmatta innan besöket.